Sportkeuring van Sport Medisch Adviescentrum in Alkmaar
Sportarts op elk niveau

Iedere sporter profiteert van deskundige begeleiding

Nederlanders zijn echte sportliefhebbers. Zowel op het veld als langs de lijn. We sporten regelmatig in georganiseerd en ongeorganiseerd verband. Het maximale uit onze sport halen en verantwoord bezig zijn, dat zijn onze doelen. Sport Medisch Adviescentrum begeleidt iedereen, van beginner tot topsporter.

De sportarts heeft op elke vraag een antwoord

Is deze sport wel geschikt voor mij? Hoe kan ik mijn prestaties verbeteren? Waar komen toch die klachten vandaan? Hoe kan ik mijn blessure behandelen? Wanneer mag ik weer meetrainen? Dit zijn allemaal vragen waar u een deskundig antwoord op wilt hebben. Sport Medisch Adviescentrum in Alkmaar is lid van de Federatie van Sportmedische Instellingen (FSMI). Hier bundelen alle sportartsen hun krachten. Zo weet u zeker dat u het beste advies krijgt.

De sportarts beschikt over:

  • kennis en ervaring van alle relevante vakgebieden en sporttakken
  • geavanceerde onderzoeksfaciliteiten
  • een netwerk van deskundigen

Na een bezoek aan de sportarts weet u precies wat er aan de hand is, wat er gedaan kan worden en hoe u in de toekomst klachten kunt voorkomen. De sportarts geeft u ook adviezen over trainingsschema’s.

sportarts Alkmaar

Wanneer gaat u naar een sportarts?

Wanneer gaat u naar een sportarts?

sport medisch advies

Als u klachten heeft

U komt bij een sportarts met klachten die u beperken in uw sportoefeningen. U krijgt een diagnose, alle aspecten van sportbeoefening worden daarbij meegenomen.

Na de diagnose besluit de sportarts, in overleg met u, wat de volgende stap is. Vaak kan de sportarts u zelf behandelen of adviseren over bijvoorbeeld aanpassingen in materiaal of trainingsschema’s. Het kan echter ook zijn dat u wordt doorverwezen naar een andere arts (bijvoorbeeld een orthopedisch chirurg) of een (sport)fysiotherapeut.

Als u advies wilt over geschiktheid en prestatiebevordering

Steeds meer mensen vinden sporten belangrijk en willen weten welke sport het beste bij hun past. SMA Alkmaar biedt diverse onderzoekspakketten. De pakketten zijn aangepast aan sportintensiteit en leeftijd en kunnen onder meer bestaan uit een hartfilmpje, longfunctietests, een uitgebreid onderzoek van het houdings- en bewegingsapparaat en een inspanningstest. Inspanningstests zijn geavanceerde tests om gezondheidsrisico’s te analyseren en adviezen te geven over het verbeteren van de huidige conditie. Daarnaast is er een aantal takken van sport (zoals zweefvliegen, wielrennen, auto en motorsport) dat het ondergaan van een onderzoek verplicht stelt. Ook voor deze verplichte keuringen bieden de we diverse mogelijkheden. Verder kunt u een beroep doen op de specifieke deskundigheid van diëtisten en sportpsychologen. Goede voeding en mentale gesteldheid beïnvloeden immers in hoge mate uw prestaties. 

Sportkeuring van Sport Medisch Adviescentrum in Alkmaar

Als u begeleiding wilt

U kunt een sportarts incidenteel bezoeken. Ook kunt u een totaalpakket afspreken voor uzelf, een vereniging of een evenement.

Individuele begeleiding
Individuele begeleiding over een langere periode (bijvoorbeeld een jaar) is een combinatie van consulten en advisering. Aan de hand van het wedstrijdschema en de doelstellingen voor het seizoen wordt een specifiek pakket samengesteld.

Dat kan onder meer bestaan uit inspanningstests, bijhouden van een logboek, consulten bij blessures, specifieke krachttraining, voedingsadviezen en mentale training.

Een goed op elkaar afgestemd begeleidingsteam van een sportarts, (sport)fysiotherapeut, diëtist en sportpsycholoog is ideaal. Nauwe samenwerking met de trainer geeft de beste garanties op resultaat.

Verenigingsbegeleiding
Goede en snelle opvang bij blessures en begeleiding van sporters naar het, op verantwoorde en veilige wijze, bereiken van hogere prestaties zijn belangrijk. Begeleiding van verenigingen vergroot de toegankelijkheid van deze voorzieningen. Dit verkort de duur van blessures en voorkomt een nieuwe blessure. Het pakket kan onder meer bestaan uit telefonische spreekuren voor de sportmasseur van de vereniging, testavonden, consulten bij blessures, inspanningstests, geschiktheidskeuringen en voorlichtingsavonden.

Evenementenbegeleiding
‚Äč
De sportarts kan ook bij evenementen het totale sportmedische team coördineren. Goede sportmedische begeleiding is van groot belang. Vooral bij evenementen waar ouderen aan meedoen is deskundige opvang een vereiste.

Wilt u meer informatie over de tarieven of heeft u een andere vraag?